Dorpsaccommodatie

Ysselsteyn buigt zich over nieuwe kerk en gemeenschapshuis in multifunctioneel gebouw

Gaat het aanzicht van Ysselsteyn veranderen? Over die vraag werd afgelopen woensdagavond gediscussieerd in gemeenschapshuis De Smelehof, waar de plannen voor een nieuw multifunctioneel gebouw werden gepresenteerd. In het concept is ruimte voor een nieuwe kerk, gemeenschapshuis én dagbeleving voor ouderen. 

Je kunt er niet omheen wanneer je Ysselsteyn bezoekt: de Sint-Odakerk. Sinds 1927 is het kerkgebouw  in het hart van het dorp beeldbepalend binnen de dorpskern. Maar hoe lang is dat beeld nog houdbaar? Het is een vraag welke de commissie RAP (Realisatie Accommodatie Plan) al lange tijd bezighoudt. Afgelopen oktober informeerden zij een afvaardiging uit de dorpsgemeenschap over de opties, tijdens een bijeenkomst van het Dorpsforum. Toen al werd het idee om de huidige kerk te slopen en op dezelfde plek een nieuw multifunctioneel gebouw ervoor in de plaats te bouwen, unaniem omarmd. 

Woensdagavond was het Dorpsforum wederom bijeen, om zich te laten bijpraten over dit thema. De commissie RAP bleek na de goedkeuring van de plannen in oktober, niet stil te hebben gezeten. Samen met architectenbureau De Loods werden de plannen voor de nieuwbouw gepresenteerd. Het Dorpsforum zag woensdag voor het eerst hoe het aanzicht van Ysselsteyn in de toekomst gaat veranderen, wanneer de plannen doorgang vinden. 

In de nog naamloze nieuwe accommodatie komen, zowel aan de binnen- als buitenkant, kenmerkende eigenschappen van de huidige kerk terug. Binnen de muren is daarnaast ruimte voor tal van (dorps)activiteiten, waarbij het de rol van het huidige gemeenschapshuis De Smelehof overneemt. De huidige locatie aan de Puttenweg zal bij groen licht betreffende de nieuwbouw, ook verdwijnen uit het straatbeeld. Alle functies worden ondergebracht in de nieuwe accommodatie. Tal van gezelschappen komen wekelijks samen bij De Smelehof, en het gebouw vormt daarmee de thuisbasis van vele verenigingen.    

De nieuwe plannen bieden tevens ruimte voor dagbeleving voor ouderen en geloof en bezinning. De presentatie zorgde woensdagavond voor de nodige kritische vragen en discussies, maar kon wederom op goedkeuring van het Dorpsforum rekenen. Daarmee werd voor commissie RAP weer een belangrijke stap gezet, en komt het plan in een volgende fase. De neuzen van de diverse belanghebbenden staan al dezelfde kant op, en ook de gemeente en het bisdom zijn reeds op de hoogte van het conceptplan. Dorpsbewoners worden de komende periode geïnformeerd tijdens speciale inloopmomenten. Deze zijn op zaterdag 2 april vanaf 14:00 uur en op maandag 4 april vanaf 20:00 uur, in de Sint-Odakerk in Ysselsteyn. Het nieuw te realiseren gebouw is een project voor het dorp, door het dorp, waarbij iedere inwoner mee mag denken over dit (beeld)bepalend project voor Ysselsteyn in de komende tientallen jaren.